STARTSIDEN I
I
I
I
I
I
     Du er her: Startsiden > Offentlig bygg
   
 


Et viktig aspekt ved de nye barnehagene i Trondheim, er blant annet drikke-fontener og vasker i barnehøyde, som gir barna mulighet til å drikke uten å be om hjelp. Her fra Iladalen barnehage. Foto: Brynhild Bye

Åtte nye barnehager
I 2007 fikk Trondheim kommune full barnehagedekning. I forbindelse med dette arbeidet har jeg vært med på å tegne åtte nye barnehager. I 2004 startet prosjekteringen av de to første modellbarnehagene.

Det er tidligere drevet lite forskning og utviklingsarbeid knyttet til de fysiske forholdene i barnehager. I 2003 startet «Storbysamarbeidet i barnehagesektoren», og arbeidet med en ny mal for utforming av barnehager. Forskjellige fagmiljøer samarbeidet om prinsippielle føringer for fysisk utforming og samtidig rom for individuelle tilpasninger ved den enkelte barnehage.

Trondheim kommune foretok en evaluering av de barnehagene som ble bygd i 2003 og 2004. Med ny mal og erfaringer fra andre nye bygg, startet så arbeidet med å virkeliggjøre intensjonen om full barnehagedekning. I 2004 startet prosjekteringen av de to første modellbarnehagene, Iladalen barnehage og Lade barnehage, avd Stabburet. Iladalen åpnet i mai 2005. Kommunen ønsket deretter at jeg prosjekterte nye barnehager etter samme mønster, men nå bygget som moduler som settes sammen på byggeplassen. Jeg utarbeidet forskjellige varianter, alt etter tomt og beliggenhet.

Viktige generelle aspekter
Barna – som aldersmessig kan være fra 0 til 6 år – skal kunne utfolde seg i all slags lek og i sine daglige gjøremål. Personalet skal ha en attraktiv og utviklende arbeidsplass. Foreldrene skal føle seg velkomne og trygge for at barna deres blir godt ivaretatt. Beboerne i nærmiljøet skal oppleve barnehagen som et pluss til området. Sikkerhet er viktig for både barn og voksne. Det skal være en
niversell utforming – for alle uansett funksjonsgrad og alder. Modellbarnehagen skal kunne drives etter forskjellige pedagogiske prinsipper og være så fleksibel som mulig.

Viktige arkitektoniske aspekter
Estetiske, miljømessige og funksjonelle kvaliteterskal være tilpasset lokal byggeskikk. Det skal være muligheter for sambruk - feks åpen barnehage, friluftsbarnehage, utleie på kveldstid. Fleksibilitet over tid, dvs at bruken av rom enkelt kan endres og at store rom kan deles opp i mindre soner. Valg av materialer med tanke på innemiljø, bestandighet og lave vedlikholdskostnader. God isolering og tetting kombiner med styrt ventilasjon for å gi lavt energiforbruk.
Bygget er i første rekke utformet for å drives etter basedriftsprinsippet, dvs at hver gruppe (avdeling) har sin egen base, men ellers kan bevege seg fritt mellom alle rommene. Rom med varierte muligheter for aktiviteter, feks atelier og vannlekerom gir barna større valgfrihet i leken.

Barnehagene er i stor grad inspirert av Reggio Emilia, en italiensk pedagogisk arbeidsmåte. Les mer om Reggio Emilia. (Åpnes i nytt vindu)

 

Undermeny:
- Rotnissen barnehage
- Lidarende barnehage
- Iladalen barnehage
- Ferista barnehage
- Brannhaugen barnehage

- Ole Vig vgs
- Vestfossen skole
- Ormåsen skole

- Østsiden eldresenter
- Hjorten Omsorgssenter

 
     
 
   
Lil Solnes AS, Siv. Ark. MNAL. Kjøpmannsgata 51, 7011 Trondheim, Norway. Mobil (+47) 922 42 058 post@solnes.no